Raed Arafat: Căutăm soluții pentru aducerea în țară a medicamentelor ieftine, dar foarte cerute

Raed Arafat: Căutăm soluții pentru aducerea în țară a medicamentelor ieftine, dar foarte cerute
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 31/01/2019, 18:19

Noul ministru al Sănătății, Raed Arafat, a anunțat joi că va căuta soluții pentru aducerea în țară a medicamentelor ieftine, dar foarte solicitate, una dintre acestea fiind licitația la nivel național prin intermediul Unifarmului.

Ordinul postat pe site-ul Ministerului Sănătății prevede ca spitalele să organizeze propriile licitații pentru aducerea în țară a medicamentelor. „Acest ordin este în dezbatere publică și dacă vom vedea că realizarea este dificilă atunci vom modifica proiectul de ordin, astfel încât să ne concentrăm pe licitație la nivelul Unifarmului”, a spus Raed Arafat.

El a ținut să precizeze că fostul ministru al Sănătății Vasile Cepoi a întocmit o listă a medicamentelor la risc de a nu mai exista pe piața din România.

„Lista medicamentelor foarte ieftine la risc de a nu mai exista pe piața din România sau care deja nu se mai aduc se regăsește și în proiectul de ordin postat pe site-ul MS. Noi am încercat să identificăm aceste medicamente, vorbesc despre medicamente care nu mai există pe piața românească sau la care există riscul de a dispărea de pe piață”, a mai spus Arafat.

Aceste medicamente sunt prea ieftine și nu există interes comercial, fie unele chiar nu se mai fabrică. „Spitalele întârzie foarte mult să facă licitații pentru aceste medicamente. De aceea ne gândim să facem licitații naționale pentru aceste produse. Una dintre soluții ar fi ca Unifarmul, compania care aduce în țară medicamente pentru nevoi speciale să facă licitații pentru toate nevoile care există la nivel național vizând aceste medicamente astfel încât să se aducă o cantitate mai mare și să devină mai atractative pentru cei care le comercializează”, a mai spus ministrul sănătății.

El a spus că și până acum licitațiile pentru aceste medicamente erau asigurate la nivelul spitalului, dar fiind vorba de cantități foarte mici acestea nu le puteau achiziționa.

„Chiar dacă proiectul de ordin care prevede obligativitatea spitalelor de a-și achiziționa singure propriile medicamente ieftine este pe site-ul ministerului în dezbatere publică, vom analiza dacă este mai bine ca situația să rămână așa cum este sau să concentrăm licitația la nvelul Unifarmului care poate să aducă dintr-o dată o cantitate mai mare”, a mai spus ministrul.

Potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătății, spitalele vor fi obligate să organizeze, în termen de zece zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sănătății (MS), procedurile de achiziții publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, se arată în proiectul actului normativ.

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică miercuri, prevede o listă cu o sută de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice și vaccinul rabic.

„Este vorba, practic, despre acele medicamente necesare pacienților care sunt ieftine și, din acest motiv, nu mai sunt aduse de către distribuitori sau sunt cu risc ridicat de a nu mai fi aduse”, a explicat, pentru MEDIAFAX, noul ministru al Sănătății, dr. Raed Arafat.

Lista cu medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor va fi actualizată semestrial, prin modificarea/completarea acesteia sau ori de câte ori condițiile de modificare/completare o impun, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, cu avizul unității de evaluare a tehnologiilor medicale și a Direcției Farmaceutice și a Dispozitivelor Medicale, aprobată prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se arată în proiect.

Proiectul de ordin prevede că unitățile sanitare publice cu paturi au obligația să organizeze proceduri de achiziții publice pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare privind achizițiile publice, în termen de zece zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.

„Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate și a continuității tratamentului pentru pacienții din unitățile sanitare publice cu paturi, acestea au obligația să organizeze proceduri de achiziții, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale în termen de maximum zece zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului. Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligația unităților sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalități în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unitățile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, prețul de achiziție al medicamentelor nu poate depăși prețul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătății privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman, în condițiile legii.

Pentru cele o sută de medicamentele menționate, ca urmare a procedurilor de achiziții publice derulate în condițiile legii, spitalele vor încheia acorduri-cadru pe o perioadă de maximum trei ani și respectiv contracte subsecvente, potrivit legii, se mai precizează în proiect.

Conform aceluiași proiect, spitalale au obligația să prevadă în acordurile-cadru, respectiv în contractele subsecvente încheiate pentru medicamentele de pe listă, clauze care sa asigure aprovizionarea continua cu medicamentele ce fac obiectul contractului. Clauzele vor viza livrarea medicamentelor către spitale în cel mult trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situații urgente, justificate medical.

De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unitățile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate, validare care se realizează în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative la casa de asigurări de sănătate și se realizează lunar în ordine cronologică, din fondurile aprobate cu această destinație, în limita sumelor disponibile.

În proiect se mai arată că nerespectarea dispozițiilor ordinului conduce la încetarea contractului de management și, respectiv, a contractului de administrare, ceea ce înseamnă că directorii de spitale care nu se îngrijesc de aprovizionarea cu medicamente riscă să fie schimbați din funcție.

Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×